رجوع ازوصيت

 لازم به ذكر است كه دو نوع وصيت وجود دارد. وصيت عهدي و وصيت تمليكي .

وصيت عهدي اين است كه شخصي در زمان حياتش وصيت كند كه بعد از فوتش ، كارها و اقداماتي انجام شود .

وصيت تمليكي اين است كه شخصي در زمان حياتش در مورد اموال و دارايي هاي خود ؛ براي زمان بعد از فوتش ، تصميم گيري كند . حال ممكن است شخص وصيت كننده ، يك شخصي را به عنوان وصي ، تعيين كند كه اداره امور وي را براي زمان بعد از فوتش برعهده بگيرد . البته تعيين وصي ، الزامي نيست .

بايد توجه داشت كه هر شخص فقط تا يك سوم اموال خود را ميتواند وصيت كند . و وصيت بيشتر از يك سوم اموال معتبر نيست مگر اينكه ورثه آن را تنفيذ و تاييد نمايند . بنابراين هيچ شخصي نمي تواند بر كل اموال خود وصيت نمايد. مطلب ديگر اين است كه هيچ شخصي نمي تواند اموال شخص ديگر را مورد وصيت قرار دهد. يعني هر شخص فقط مي تواند در مورد اموال خودش وصيت كند .

مطلب ديگر اينكه اگر شخصي وصيت نامه اي را تنظيم نمايد و بعد از گذشت مدتي از آن وصيت ، پشيمان شود و وصيت نامه ي ديگري تنظيم كند ، آخرين وصيت نامه ي او ، معتبر است زيرا آخرين وصيت نامه در واقع بيانگر آخرين اراده ي شخص است حال اگر شخصي وصيت نامه اي را تنظيم كند مبني بر اينكه به عنوان مثال بعد از فوتش ، مالي به شخص خاصي برسد ، در زمان حيات خود ، آن مال را به ديگري انتقال دهد ، آن انتقال صحيح و معتبر مي باشد .در واقع وقتي كه شخصي ، بعد از وصيت كردن ، وصيت نامه ي ديگري تنظيم مي كند ، يا زماني كه بعد از وصيت كردن آن مال را به شخص ديگري منتقل مي كند ، يعني از وصيت اول خودش ، رجوع كرده است و اقدام موخر او نافذ و معتبر است. رجوع از وصيت مي تواند به صورت صريح يا بصورت ضمني باشد . بايد توجه داشت كه نيازي نيست كه شخصي كه به نفع او وصيت شده است ، از وصيتي كه به نفع او شده است ، اطلاع داشته باشد . بنابراين اگر شخص وصيت كننده ، از وصيت خود رجوع كند ،اين رجوع از وصيت نيز ، نيازي ندارد تا به شخصي كه به نفع او وصيت شده است ، اطلاع داده شود .

 

استردادجهيزيه

استردادجهيزيه

طبق قانون،تهیه مسکن و تهیه لوازم و وسایل زندگی برعهده شوهر می باشد و خانم هیچ وظیفه ای جهت تامین جهیزیه و وسایل زندگی ندارد،با این حال در عرف جامعه،مرسوم است که معمولا زن تمام وسایل زندگی و یا بخشی از آن را،تامین می نماید.در زمان بروز اختلاف و تصمیم زن و شوهر،به طلاق،یکی از مسائل و مشکلاتی که مطرح میشود،این است که زن،می خواهد،وسائل و لوازمی را که به عنوان جهیزیه به منزل شوهر،آورده است،پس بگیرد که در این خصوص اگر توافق و تراضی بین زن وشوهر نباشد،زن مجبور می شود که جهت پس گرفتن وسائل خود،دعوای استرداد جهیزیه را مطرح نماید .یکی از سوالات رایج در این زمینه،این است که آیا زن می تواند بدون هماهنگی شوهر،خارج نماید؟پاسخ این است که انجام چنین کاری،توصیه نمی شود زیرا ممکن است که در صورت انجام این کار،شوهر،ادعا کند که زن،بخشی از اثاثیه و وسایل منزل را که متعلق به شوهر بوده است و جزء جهیزیه نبوده است،همراه با جهیزیه از منزل،خارج کرده است همین امر میتواند زمینۀ طرح شکایت احتمالی سرقت را از جانب شوهر،فراهم نماید.بنابراین بهتر است که در صورت عدم تفاهم و هماهنگی بین زن وشوهر در انتقال جهیزیه از منزل شوهر،زن،اقدام به طرح داد خواست استرداد جهیزیه نماید.لازم به ذکر است که این داد خواست،در مدت زمان کوتاهی،به نتیجه می رسد.در این دادخواست،زن باید سیاهۀ جهیزیه (لیست جهیزیه) که می تواند در ذیل آن امضای شوهر و شاهدانی نیز وجود داشته باشد و یا فاکتور خرید وسایل را که به نام خودش،تنظیم شده است،پیوست وضمیمۀ دادخواست نماید تا مدرک اثبات ادعای او باشد.این نکته لازم به ذکر است که اگر زن،بیم آن را دارد که در فاصلۀ طرح دادخواست استرداد جهیزیه و صدور حکم،شوهر،جهیزیۀ اورا تضییع و یا حیف و میل نماید ویا به مکتن دیگری منتقل کند،می تواند در دادخواست استرداد جهیزیه،درخواست تامین خواسته بدهد و با پرداخت خسارت احتمالی به دادگستری،از دادگاه،درخواست تعیین،امین اموال نماید.و به این ترتیب خواسته(جهیزیه)،به همان صورت که هست،حفظ شده  و ئر معرض تضییع و تفریط،قرارنمی گیرد.

نکتۀ قابل توجه دیگر،این است که زن فقط می تواند،آن بخش از جهیزیۀ خود را که عین آن ، موجود است،استرداد نماید.بنابراین اگر وسیله ای از جهیزیه، به مرور زمان و در اثر استفاده خراب شده است و یا از بین رفته است و شوهر وسیله ی دیگری را جایگزین آن نموده است پ،زن نمی تواند آن وسیلۀ جایگزین شده را به جای جهیزیۀ خود،بردارد.

دکتر احمد گل محمدی بر اثر ویروس کرونا درگذشت

 

 کی رفته ای زدل که تمنا کنم تو را

کی بوده ای نهفته که پیدا کنم تو را

 

متاسفانه دکتر احمد گل محمدی پژوهشگر برجسته علوم سیاسی و استاد و مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی هم بر اثر ویروس کرونا به دیار ابدی پر کشید . انصافا استادی متواضع و نجیب و در عین حال از نظر علمی باسواد و توانمند بود. به جرات می‌توان گفت که از معدود اساتیدی بود که به مفهوم دقیق کلمه " پژوهشگر " بود و این سیاق در کلیه آثاری که‌ در طول عمر کوتاه ۵۲ ساله از خود بر جای گذاشت اعم از کتاب‌ها، مقالات و ترجمه ها کاملا مشهود است . دکتر گل‌محمدی در سال ۱۳۴۸ در منطقه " ارسباران" از توابع استان آذربایجان شرقی زاده شد . همه مقاطع لیسانس ، فوق لیسانس و دکتری را در دانشگاه تهران گذراند . الحق در حوزه تخصصی "جامعه شناسی سیاسی" و "مسائل ایران" بسیار ایده پرداز و با استعداد بود . کتاب" ایران بین دو انقلاب" اثر معروف "یرواند ابراهمیان " را در دهه ۷۰ و در دوره فوق لیسانس به همراه یکی دیگر از دوستان و هم دانشگاهی های خود ترجمه کرد . از اوایل دهه هفتاد که من هم وارد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شدم و بویژه پس از انتشار کتاب معروفش با او آشنایی پیدا کردم . اما فی الواقع دوستی بسیار صمیمی و پایدارم از زمان ورودم به دانشگاه علامه طباطبایی و در مقطع دکتری شکل گرفت . خیلی زود استاد راهنمای اول رساله ام شد . رساله ای با عنوان' نهادگرایی و توسعه سیاسی در جمهوری اسلامی ایران" محصول هدایت‌های ارزنده او بود که بزودی توسط انتشارات نگاه معاصر منتشر خواهد شد . حدود سه هفته پیش که برای آخرین بار با او صحبت کردم از خبر انتشار کتاب خیلی ابراز خوشحالی می کرد . قرار بود آخر مرداد با او تماس بگیرم و برای انجام پاره ای از کارهای مربوط به اخذ مجوز از دانشگاه پیشش بروم . عصر روز سی ام مرداد ماه اما با شنیدن خبر ناباورانه و تلخ درگذشتش به شدت در هم ریختم ! گویی قرار نبود دیگر او را دوباره در دانشکده با چهره همیشه خندان و روحیه شوخ طبعش ببینم . باورش برایم بسیار سخت است که به دانشکده بروم و دیگر هیچوقت دکتر گل محمدی را در اتاقش نبینم ...

یاد و خاطرش همیشه جاویدان

نصیر عبادپور

سفته، جهت حسن انجام كارچيست؟

 سفته حسن انجام كار ، سفته اي است كه كارفرما ، از كارگر يا كارمند خود بابت ضمانت يا تضمين جهت حسن انجام كار دريافت مي كند . مطلب مهمي كه بايد در مورد چنين سفته هايي مد نظر داشت ، اين است كه حتماٌ بايد يك قرارداد كتبي بين كارگر و كارفرما ، وجود داشته باشد و در يكي از بندهاي آن قرارداد ، به تحويل اين سفته جهت حسن انجام كار از سوي كارگر به كارفرما ، پرداخته شد . باشد. بايد توجه داشت كه در اين قرارداد ، بايد بصورت شفاف ، دقيق و صريح ، به وظايف و تعهدات كارگر پرداخته شده باشد . به اين صورت كه به طور دقيق ذكر شود كه كارگر چه وظايف و اعمالي را موظف است كه انجام بدهد . و اشاره شود كه در صورتي كه كارگر ، اين وظايف و مسئوليت ها را انجام بدهد و يا در انجام آن وظايف به نحوي ، كوتاهي يا قصور ورزد ، كارفرما مي تواند جهت جبران خسارت يا ضرر و زيان ناشي از عدم انجام وظايف كارگر، آن سفته اي را كه كارگر ، جهت حسن انجام كار به كارفرما ، سپرده است ، به ااجرا بگذارد. همچنين در قرارداد بين كارگر و كارفرما بايد بطور دقيق ذكر شود كه كارگر چه اعمال و اقداماتي را بايد انجام دهد. در اين صورت اگر كارگر مرتكب آن اعمال و اقداماتي شود كه طبق قرارداد ، از انجام آنها ، منع شده است، كارفرما مي تواند ، سفته اي را كه كارگر بابت حسن انجام كار ، به او سپرده است ، به اجرا گذاشته و از آن محل ، خسارت و يا ضرر و زيان وارد به خود را ، جبران كند. حال اگر قراردادي بين كارفرما و كارگر ، وجود نداشته باشد و كارفرما اقدام به مطالبه مبلغ سفته حسن انجام كار نموده باشد، كارگر مي تواند در جلسه رسيدگي، در دفاع از خود ، همين مطلب را مطرح كند كه اصلا قراردادي وجود نداشته است تا در آن شرح وظايف كارگر ، معين شده باشد. لذا به علت مجهول و مبهم بودن شرح وظايف كارگر ؛ امكان مطالبه مبلغ سفته حسن انجام كار از جانب كارفرما  وجود ندارد . توصيه مي شود كه كارگر زماني كه سفته اي را بابت حسن انجام كار به كارفرما مي دهد ، عبارت جهت حسن انجام كار را بر روس سفته بنويسد و كارفرما بايد در نظر داشته باشد كه چنين سفته اي در نزد او يك امانت است و نمي تواند بدون اثبات تخلف كارگر از انجام وظايفش طبق قرارداد ، مبلغ چنين سفته اي را مطالبه كند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دکتر لطیف عبادپور

 

 

 

غم زمانه خورم یا فراق یار کشم

به طاقتی که ندارم کدام بار کشم

 

 

 چه تلخ و جانکاه  است سوز هجران و  وداع یاران  و چه سنگین  است  بار  تحمل داغ این  شقایق‌های سفرکرده ! "دکتر لطیف عبادپور " از  شخصیت های توانمند  جامعه حقوقی کشور  هم بطور  زود هنگام بار سفر ابدی بست و خزان  ایاممان  را در این  روزگاران  تلخ کرونایی  دو چندان کرد . شخصیتی فرهیخته و نافذ  که  حقیقتا مورد احترام عام و خاص و بویژه محافل علمی و عملی عرصه حقوق  بود . نخبه ای که فارغ التحصیل مقطع دکتری حقوق خصوصی از دانشگاههای تهران بود . از افراد اثرگذار "حقوق ثبت" و جزو اعضای نادر کانون سردفتران بود که در طول عضویت خود از  نویسندگان و هیات تحریریه ثابت  آن کانون بود . احترام و جایگاه ویژه ای در میان سردفتران کشور  در طول بیست  و اندی سال عضویت خود در این کانون داشت  و بنا به اذعان  همکارانش انتقادات ، دیدگاهها و تحلیل های علمی اش که با چاشنی مشاهدات و  تجربیات میدانی و توام با حس  تیزبینانه وی از  کف طبقه حقوقی و  سردفتری و نیز  لایه های زیرین  جامعه  همراه بود ،  سبب ساز  تغییرات و  آثار  ارزشمندی  در حوزه" حقوق ثبت" کشور شده بود .  عضو هیات علمی دانشگاه  و استاد برجسته در حیطه  حقوق خصوصی و ثبت بود که در میان دانشجویانش به" استاد  باسواد "  شهره داشت . دردها و تلخی‌هایی که از وضعیت' اسناد و املاک کشور،  در سینه داشت دیگر  خسته و فرتوت اش کرده بود . اخیرا  چند سالی بود که  وارد حرفه" وکالت رسمی  دادگستری" شده بود . ضمن اینکه به موازات  بسط  فعالیتهای اموزشی و  اکادمیک خود ،  بالاتر از همه انها به طور  جدی  بدنبال مستند سازی و نگارش تجربیات خود در قالب کتابها و آثار ارزشمند حقوقی  بود ... اما افسوس که نشد و رفت و دفتر  آرزوها و امیدهای خیل زیادی  از دوستدارانش را هم برای ابد با خود بربست و برد . 

یاد و خاطرش جاودان باد

نصیر عبادپور

 

 

 

 

زیر مجموعه ها

آدرس

تهران، خیابان مطهری، تقاطع میرزای شیرازی، پلاک ۲۱۰، طبقه اول

با ما تماس بگیرید

سوالی دارید؟

۰۹۱۲۴۱۶۰۷۲۹